یکی از اجزای اصلی و اساسی هر ساختمان، سقف آن است. از دیرباز مواد متنوعی برای ساخت سقف توسط انسان استفاده شده است. از مواد طبیعی مانند سنگ و چوب گرفته تا مواد مصنوعی ساخته دست بشر مانند بتن و بلوکهای فوم، مصالح ساختمانی مختلف برای ساخت سقف را شامل خواهند شد. امروزه در بیشتر ساختمانها از ترکیب بتن و بلوک سقفی استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم با انواع بلوکهای سقفی، مزایا و معایب هریک از آنها بیشتر آشنا شویم.
بلوک سقفی نوعی قالب دائمی است که بین تیرچههای سقف برای قالببندی گونههای جان تیر T و همچنین قالب زیرین بتن پوششی درجا، قرار داده میشود. معمولا قسمت کف بلوکهای سقفی سطحی صاف داشته تا سهولت نازککاری را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر برای تقویت ایستایی و استحکام بلوک سقفی، لبههای داخلی و تیغههای داخل آن در نظر گرفته میشود. اگرچه مقاومت بلوک سقفی در محاسبات ایستایی سقف، منظور نمیشود اما باید در زمان انتخاب و خرید بلوک سقفی به مقاومت آن توجه ویژهای نمود زیرا باید قادر به تحمل ضربههای ناشی از حملونقل متعارف و همچنین نیروهای ناشی از عبور و مرور کارگران در زمان بتن ریزی باشند. نکته مهم دیگری که باید در خصوص بلوک سقفی به آن توجه داشت وزن آن است. بهطور کلی بلوکهای سقفی با وزن کمتر گزینهای مناسبتر محسوب میشوند زیرا علاوهبر سهولت در حمل توسط کارگران، وزن کمتر بلوک سقفی در کاهش وزن بار مرده سقف موثر خواهد بود. همچنین این موضوع سبب میشود در زمان زلزله سقف نیروی کمتری را جذب نماید.
بلوک سقفی انواع مختلفی داشته و با استفاده از مواد اولیه متفاوتی ساخته میشود. از انواع بلوکهای رایج در سقف میتوان به:
اشاره نمود. هرکدام از انواع بلوک مزایا و معایب خود را دارد. در ادامه به بررسی انواع بلوک سقفی و ویژگیهای آنها میپردازیم تا در زمان انتخاب بلوک مناسب بتوانید بهترین و مناسبترین مصالح را برای سقف ساختمان خود انتخاب نمایید.
بلوک سفالی سقفی یکی از مصالح ساختمانی مورد استفاده برای پرکردن فاصله مابین دو تیرچه در سقف است. جنس این بلوکها از سفال خاک رس بوده و به صورت توخالی ساخته میشوند. در ساخت بلوک سقفی سفالی از مخلوط پودر سیلیس، آهک، آب، پودر آلومینیوم و سیمان استفاده شده است. بلوک سقفی سفالی در ابعاد مختلف تولید میشود. عرض این نوع از بلوک سقفی معمولا ۲۵ سانتیمتر بوده و وزن آن حدود ۳ تا ۱۰ کیلوگرم است. معمولا سطح بلوک سقفی سفالی شیاردار بوده تا میزان چسبندگی با بتن افزایش یابد. یکی از راههای تشخیص بلوک سفالی خوب، صدای آن است. در صورتی که بلوک سفالی صدای خفه داشته باشد، خوب نپخته است یا ترک دارد و اگر صدای آن زنگدار باشد، نشانه توپری و تاب زیاد است. در نظر داشته باشید بلوک سفالی خوب، عایق حرارت بوده و در برابر آتش سوزی مقاوم است.
بلوک سیمانی به شکلهای توپر و توخالی در اندازهها و ابعاد و با مصالح متفاوتی بسته به نیاز ساخته میشوند. البته در سالهای اخیر آن را در اندازهها و ضخامت استاندارد میسازند.
این مواد برای ساخت بلوک سیمانی به نسبت مشخص با یکدیگر ترکیب شده و گاهی افزودنیهای دیگری به آنها نیز اضافه میشود. در حین تولید بلوک سقفی سیمانی، باید به عملآوری و محافظت در برابر تابش، گرما، سرما، باد و بارندگی توجه نمود.
این نوع از بلوک، قطعهای است که از ترکیب بتن، پوکه و سیمان تولید میگردد. بلوکهای پوکهای در دو نوع بلوک پوکه معدنی و پوکه صنعتی تولید میشوند. تفاوت اصلی این دو مدل در پوکه استفاده شده در تهیه بلوک است. پوکه صنعتی، پوکهای است که به طور صنعتی تولید میشود و ماده اصلی آن سنگدانههای سبک رُسی است.
نام این سنگدانههای سبک، لیکا بوده از این رو به این نوع، بلوک لیکا نیز گفته میشود. پوکه معدنی نیز، پوکهای است که از معدن استخراج شده و در واقع همان خاکستر مواد آتشفشانی است.
امروزه ایجاد سازهای سبک و مقاوم از اهداف اصلی و اساسی برای ساختوساز است. به همین جهت استفاده از مصالح با ساختارهای متفاوت بهویژه محصولات پلیمری رواج پیدا کرده است. بلوک یونولیتی یکی از پرکاربردترین انواع مصالح پلیمری محسوب میشود. این محصول از پلاستوفوم ساخته شده است. پلاستوفوم یا همان پلیاستایرن نوعی پلیمر مصنوعی است که از یک ماده پتروشیمی به نام مونومر استایرن ساخته میشود. پلی استایرن پلاستیکی، ارزان قیمت و مقاوم بوده و تنها پلی اتیلنی است که در زندگی بشر کاربرد فراوان دارد. از بلوک سقفی یونولیتی در ساخت قالب بتن در سقفهای دال یک طرفه یا همان سقف تیرچه بلوک استفاده میشود. بلوکهای سقفی پلاستوفوم بهترین جایگزین برای بلوکهای سیمانی و سفالی مرسوم در ساختمانسازی هستند. استفاده از بلوک یونولیتی سبب کاهش وزن مرده ساختمان شده در نتیجه اثرات مخرب زلزله به سازه را کاهش خواهد داد. علاوهبراین به دلیل عایق بودن بلوک یونولیتی از اتلاف انرژی در ساختمان جلوگیری خواهد شد.
قیمت بلوک سقفی یونولیتی به موارد متعددی بستگی دارد که در زمان خرید باید به آنها توجه نمود برخی از این موارد با توجه به نوع استفاده و ویژگیهای ساختمان تغییر میکنند اما برخی دیگر به کیفیت و استاندارد بودن محصول مرتبط هستند از جمله مهمترین این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
در این مقاله با انواع بلوکهای سقفی و ویژگیهای هریک آشنا شدیم همچنین دانستیم در زمان خرید بلوک سقفی به کدام موارد باید توجه نمود و چه نکاتی را باید کنترل کرد تا بتوان یک بلوک سقفی استاندارد و مناسب انتخاب نمود. همانطور که اشاره شد هر کدام از انواع بلوک سقفی مزایایی داشته و برای استفاده در ساختمان مناسب خواهد بود. همه ما میدانیم که ایران کشور عزیزمان بر روی کمربند زلزلهای قرار داشته و در نقاط بسیاری از آن گسلهای کوچک و بزرگی وجود دارد از این رو باید ساختمانها بهگونهای طراحی و ساخته شوند تا در برابر زلزله مقاومت بیشتری داشته باشند تا آسیب کمتری وارد نمایند. از این رو یونولیت گزینهای مناسب برای ساخت ساختمان در ایران است. زیرا با استفاده از این بلوک یونولیت سقفی نهتنها بار مرده سقف کاهش مییابد بلکه مقاومت بیشتری نیز در برابر زلزله خواهد داشت این موارد سبب خواهد شد تا در زمان وقوع زلزله آسیبهای جانی و مالی به طور چشمگیری کاهش یابد. البته مزایای دیگری از جمله سبکی، راحتی حمل و نقل، سهولت در اجرا، مقاومت در برابر آتشسوزی و مواردی از این دست نیز سبب محبوبیت بلوک سقفی پلاستوفوم در میان سازندگان ساختمان شده است. برای خرید یونولیت و بلوک سقفی یونولیتی می توانید با کارخانه تولید یونولیت سقفی بامداد فوم تماس بگیرید.
برای ثبت سفارش و خرید یونولیت در شهرهای مختلف خوزستان کافیست با بامدادفوم تماس بگیرید.
یونولیت شوش، یونولیت اندیمشک، یونولیت دزفول، یونولیت شوشتر، یونولیت مسجد سلیمان، یونولیت لالی، یونولیت اندیکا، یونولیت ایذه، یونولیت باغ ملک، یونولیت قلعه تل، یونولیت رامهرمز، یونولیت ماهشهر، یونولیت بهبهان، یونولیت امیدیه، یونولیت ماهشهر، یونولیت سربندر، یونولیت آبادان، یونولیت خرمشهر، یونولیت شادگان، یونولیت سوسنگرد، یونولیت هویزه، یونولیت حمیدیه، یونولیت هندیجان، یونولیت گتوند، یونولیت باوی، یونولیت اهواز، یونولیت خوزستان، بلوک سقفی شوش، بلوک سقفی اندیمشک، بلوک سقفی دزفول، بلوک سقفی شوشتر، بلوک سقفی مسجد سلیمان، بلوک سقفی لالی، بلوک سقفی اندیکا، بلوک سقفی ایذه، بلوک سقفی باغ ملک، بلوک سقفی قلعه تل، بلوک سقفی رامهرمز، بلوک سقفی ماهشهر، بلوک سقفی بهبهان، بلوک سقفی امیدیه، بلوک سقفی ماهشهر، بلوک سقفی سربندر، بلوک سقفی آبادان، بلوک سقفی خرمشهر، بلوک سقفی شادگان، بلوک سقفی سوسنگرد، بلوک سقفی هویزه، بلوک سقفی حمیدیه، بلوک سقفی هندیجان، بلوک سقفی گتوند، بلوک سقفی باوی، بلوک سقفی اهواز، بلوک سقفی خوزستان
به دلیل وضعیت آبوهوایی و رطوبت در این شهرها از بلوک سیمانی استفاده میشود.
این مقادیر برای سقف با ارتفاع 30 سانتیمتر(ارتفاع بلوک سقفی 25 سانتیمتر) بوده و بسته به کارخانه تولیدکننده ممکن است اندکی تغییر کند.
بلوکهای یونولیتی معمولا با ابعاد ۲۵×۵۰×۲۰۰ سانتیمتر و بلوکهای سیمانی و سفالی با ابعاد معمولا ۲۵×۳۰×۵۰ سانتیمتر تولید میشوند. در نظر داشته باشید ارتفاع بلوکها با توجه به ضخامت سقف و میزان باری که باید تحمل شود، میتواند متغییر باشد.
اگر عرض بلوک 25 سانتیمتر باشد: 8 عدد
اگر عرض بلوک 20 سانتیمتر باشد: 10 عدد
اگر عرض بلوک 50 سانتیمتر باشد: 4 عدد
بلوکهای سقفی مورد استفاده باید مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲۹۰۹ با عنوان “بلوکهای سقفی مورد استفاده در سقفهای تیرچه بلوک، ویژگیها و روش آزمون” باشند. در این استاندارد، ویژگیها، نمونهبرداری و روش آزمون بلوکهای سقفی آورده شده است.
تیرچه یک المان سازهای است که بار وارده را به شاهتیرها منتقل میکند. تیرچهها نیز انواع مختلفی مانند تیرچه بتنی خرپایی و پیش تنیده دارند.