سقف تیرچه بلوک از رایجترین سقفها برای ساخت ساختمانها است. این سقف یکی از انواع سقفهای دال یکطرفه بوده و با استفاده از تیرچه و بلوکهای توخالی بسیار سبک (مجوف) استفاده میشود.
زمان تقریبی مورد نیاز برای مطالعه این مقاله: ۷ دقیقه
باید در نظر داشت که اگرچه نوشتار سقف تیرچه بلوک رایج و مصطلح شده اما در حقیقت سقف تیرچه و بلوک درست است. یعنی سقفی که به کمک تیرچهها و بلوکها بار وارده را به تیرها منتقل میکند. در خصوص تیرچه و بلوک سقفی، انواع و ویژگیهای هریک، در مقالات جداگانهای به تفصیل صحبت خواهیم کرد. نکته مهمی دیگری که باید در نظر داشت این است که به دلیل رواج زیاد استفاده از بلوک سقفی یونولیتی به جای استفاده از عنوان سقف تیرچه بلوک، به این نوع از سقف تیرچه یونولیت نیز گفته میشود.
مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک و جزئیات آن موضوعی است که هر مهندس اجرایی ساختمان باید به آن مسلط باشد. در ادامه به بررسی این مراحل میپردازیم.
اولین مرحله در ساخت سقف تیرچه یونولیت قرار دادن تیرچهها در فواصل مشخص و از پیش تعیین شده است. معمولا این فاصله پنجاه سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
هدف شمعبندی نگهداری سقف تیرچه بلوک تا زمان سفت شدن بتن رویه است. برای این منظور از شمعهای چوبی یا فلزی استفاده میشود.
در این مرحله طراحی سقف تیرچه بلوک، فواصل بین تیرچهها با بلوکهای بتنی، سفالی و یونولیتی پر میشود و دیگر فضای خالی بین تیرچهها را از بین می برد. در واقع بلوکها نقش قالببندی بتن را دارند و هیچ گونه باری را تحمل نمیکنند.
مجموعه اعمالی از جمله کار گذاشتن میلگردهای سقف کاذب، میلگردهای منفی، میلگردهای کلاف، میلگردهای افت و حرارات و مواردی از این دسته آرماتور بندی سقف تیرچه بلوک را شکل میدهند. در این مرحله هریک از عملیات آرماتوربندی در صورت نیاز و با رعایت ضوابط مربوطه خود اجرا خواهد شد.
در محلهایی از سقف تیرچه یونولیت مانند دور سقف، دور بازشوها و حد فاصل تکیهگاهها قالببندی انجام خواهد شد. در جریان بلوک گذاری بین تیرچهها معمولاً کنارههای سقف و نوک تیرچه خالی باقی میماند که لازم است با بتن پوشش داده شود. روش توصیه شده ی ما برای این کار استفاده از قالب در چهار گوشه سقف است که با ریختن بتن و صاف کردن آن زمینه پنهان کردن و پیشگیری از حرکت بلوک ها را فراهم می سازد.
پس از انجام تمام مراحل فوق، بتنریزی به عنوان آخرین مرحله اجرا خواهد شد. عملیات بتنریزی پس از تمیز نمودن فضای بین بلوکهای سقفی و تیرچهها و همچنین مرطوب نمودن روی بلوکهای سقفی و قالبها انجام میپذیرد. در نظر داشته باشید لازم است بتنریزی هر سقف تیرچه یونولیت در یک روز و بهصورت یکپارچه انجام پذیرد. پس از بتنریزی باید دقت نمود تا به بتن در حال خشک شدن و گیرش ضربه یا لرزشی وارد نشود. علاوهبراین باید از خشک شدن سریع آن جلوگیری نمود. زمان گیرش بتن بستگی به عوامل متعددی از جمله نوع سیمان، دما و وضعیت آب و هوایی، نوع و میزان مواد اضافه شده به بتن و سایر موارد دارد. زمانی که بتن خشک شده و به مقاومت مورد نظر رسید زمان جمعآوری شمعها فرا خواهد رسید. باید در نظر داشت جمعآوری شمعها به گونهای انجام شود تا بار به تدریج از روی آنها حذف و به سقف منتقل گردد.
یکی از مواردی که گاهی اوقات موجب نارضایتی ساکنین ساختمانهایی که با سقف تیرچه بلوک ساخته شدهاند، میشود وجود لرزش و صدا در هنگام راه رفتن و دویدن افراد است. البته نمیتوان بهطور قطع این لرزش و صدا را به دلیل خاصی نسبت داد اما با طراحی مناسب و اجرای اصولی و حرفهای سقف تیرچه یونولیت میتواند در جلوگیری از این مشکل موثر باشد. در ادامه به بررسی محتملترین علل ایجاد لرزش و صدای سقف تیرچه بلوک یا تیرچه یونولیت میپردازیم.
سقف به عنوان یک دیافراگم عمل میکند. زمانی که سقف تحت نیروهای جانبی قرار بگیرد، ممکن است تیرچهها دچار پیچش شوند. جهت کاهش ارتعاشات سقف تیرچه بلوک همچنین یکپارچه کردن عملکرد تیرچهها و جلوگیری از پیچش آنها از کلاف میانی استفاده میشود. به کلاف میانی، کلاف عرضی، تای بیم ( tie Beam ) یا ژوئن نیز گفته میشود. البته در قسمتهایی که بار منفرد وجود دارد نیز از کلاف میانی استفاده خواهد شد. در حقیقت کلاف میانی در سقف تیرچه بلوک یک درز ایجاد میکند که به آن ژوئن نیز گفته میشود و در فواصل معین، عمود بر تیرچهها اجرا میشود. اگر در اجرای سقف تیرچه بلوک کلاف میانی اجرا نشود یا تعداد آن نسبت به دهانه سقف یا وارده بر آن کافی نباشد، لرزش سقف تیرچه یونولیت را بهدنبال خواهد داشت. بهطور کلی با اجرای اصولی کلاف میانی به تعداد کافی، این مشکل لرزش به حداقل میرسد.
عموما طراحان و معماران سازههایی با دهانه بلند را بیشتر دوست دارند به همین دلیل ممکن است در ساخت سقف تیرچه یونولیت دهانه را بلندتر طراحی و اجرا نمایند. اما اگر دهانه سقف تیرچه یونولیت بیشتر از ۵ متر باشد، احتمال شنیدن صدا یا بروز لرزش در صورت دویدن یا بالا پایین پریدن وجود خواهد داشت. البته استفاده از کلاف میانی برای جلوگیری از این مشکل موثر خواهد بود. این نکته لازم به ذکر است که حداکثر دهانه در سقف تیرچه یونولیت، ۸ متر است. البته علاوهبر این موارد میتوان به مواردی دیگر از قبیل موارد زیر اشاره کرد:
برای خرید تیرچه در شهرهای خوزستان کافیست برای ثبت سفارش خود با کارخانه بامدادفوم تماس بگیرید.
تیرچه شوش، تیرچه اندیمشک، تیرچه دزفول، تیرچه شوشتر، تیرچه مسجد سلیمان، تیرچه لالی، تیرچه اندیکا، تیرچه ایذه، تیرچه باغ ملک، تیرچه قلعه تل، تیرچه رامهرمز، تیرچه ماهشهر، تیرچه بهبهان، تیرچه امیدیه، تیرچه ماهشهر، تیرچه سربندر، تیرچه آبادان، تیرچه خرمشهر، تیرچه شادگان، تیرچه سوسنگرد، تیرچه هویزه، تیرچه حمیدیه، تیرچه هندیجان، تیرچه گتوند، تیرچه باوی، تیرچه اهواز، تیرچه خوزستان
برای ثبت سفارش و خرید یونولیت در شهرهای مختلف خوزستان کافیست با بامدادفوم تماس بگیرید.
یونولیت شوش، یونولیت اندیمشک، یونولیت دزفول، یونولیت شوشتر، یونولیت مسجد سلیمان، یونولیت لالی، یونولیت اندیکا، یونولیت ایذه، یونولیت باغ ملک، یونولیت قلعه تل، یونولیت رامهرمز، یونولیت ماهشهر، یونولیت بهبهان، یونولیت امیدیه، یونولیت ماهشهر، یونولیت سربندر، یونولیت آبادان، یونولیت خرمشهر، یونولیت شادگان، یونولیت سوسنگرد، یونولیت هویزه، یونولیت حمیدیه، یونولیت هندیجان، یونولیت گتوند، یونولیت باوی، یونولیت اهواز، یونولیت خوزستان
وجود یک سقف مستحکم و مقاوم اما در عین حال سبک برای هر سازهای یک مزیت ویژه محسوب میشود. سقف تیرچه یونولیت همان نوعی از سقفهای ساختمانی است که میتواند این ویژگیها را برای ساختمان به ارمغان بیاورد. البته باید در نظر داشت در ساخت این نوع از سقف توجه به ضوابط و استانداردهای موجود برای سقف، تیرچه و بلوکهای سقفی بسیار حائز اهمیت است. با تهیه مصالح ساختمانی استاندارد از شرکتهای معتبر و بهرهگیری از طراحان و سازندگانی که دانش و تجربه کافی دارند، میتوان سقف تیرچه یونولیت را به درستی اجرا کرد تا در آینده لرزش و صدای آن موجب آزار ساکنان نشود. برای خرید و استعلام قیمت انواع مصالح ساختمانی از قبیل یونولیت سقفی، یونولیت دیواری و سقف تیرچه بلوک می توانید با کارخانه تولید یونولیت سقفی بامدادفوم تماس بگیرید.
سوالات متداول
واقعیت این است که این سوال کاملا غلط است زیرا یونولیت نوعی بلوک سقفی است که در سقف تیرچه بلوک استفاده میشود. بهدلیل ویژگیها و مزایای یونولیت استفاده از آن متداولتر از سایر انواع بلوک سقفی است به همین دلیل به سقف تیرچه بلوک، تیرچه یونولیت نیز گفته میشود.
سقف تیرچه و بلوک برای بارهای یکنواخت و استاتیک مناسب است به همین دلیل توصیه میشود از این نوع سقف برای پارکینگ که بار متمرکز و دینامیک دارد، استفاده نشود.
هرچند میزان تحمل بار سقف توسط طراحان و مهندسان محاسبه و مشخص میشود. اما بهطور تقریبی حداکثر میزان تحمل بار سقف تیرچه یونولیت برابر با ۸۰۰ کیلوگرم بر مترمربع بار مرده و زنده است. البته با استفاده از تیرچه دوبل میتوان از این سقف برای بارهای بیشتر نیز استفاده کرد.