با پیشرفت تکنولوژی صنعت ساختمان نیز تحولات و ابزارهای جدید و متنوعی را تجربه کرده است. پلاستوفوم یا یونولیت یکی از مصالح ساختمانی نوینی است که تاثیرات بهسزایی در ساخت سازههای مختلف داشته است. در این مقاله درصدد آشنایی با یکی از انواع یونولیت ساختمانی یعنی تری دی پانل هستیم.
زمان تقریبی مورد نیاز برای مطالعه این مقاله: ۷
تری دی پانل یا پانل سه بعدی نوعی از یونولیت ساختمانی بوده که برای ساخت انواع سقف یا دیوار پیش ساخته، استفاده میشود. 3D panel از یک لایه پلی استایرن یا همان یونولیت نسوز به همراه دو شبکه مفتولی در دو طرف آن تشکیل شده است. پس از قرارگیری این پنلها در جای خود بر روی آنها، شاتکریت (بتن پاشی) صورت میگیرد. این محصول با نام پانلهای پیشساخته یا ساندویچ پنل نیز شناخته میشود. عموما از تری دی پنل برای ساخت دیوارهای باربر و یا غیر باربر بهعنوان جداکننده فضاها، سقف و دیوار باربر برشی استفاده میشود. مهمترین دلیل استفاده از تریدیپنل بهویژه در ساختمانهای بلند کاهش وزن و بار مرده سازه است. البته مزیتهای متعدد تری دی پنل از جمله سرعت اجرای مناسب، حمل آسان پانلها، ضایعات کم، عملکرد لرزهای مطلوب، شیارزنی آسان برای عبور لولههای تأسیسات، حذف نعل درگاهها و موارد متعدد دیگر نیز سبب شده است این سازههای پیش ساخته جایگزین مصالح ساختمانی سنتی بهویژه در ساخت سازههای بلند شوند.
تری دی پنل از شبکههای مش در طرفین هسته عایق تشکیل شده است. شبکههای مش با استفاده از مفتولهایی که با روش کششی سرد از مفتول 5/6 میلیمتری تهیه شده، ساخته میشود. برای ارتقا کیفیت جوش میان مفتولها، آنها را اسید شور کرده و با تکنولوژی جوشهای نقطهای به صورت شبکه در میآورند. پس از ساخت شبکههای مش، صفحه پلی استایرن با ضخامت ۳ الی ۲۰ سانتیمتر به عنوان هسته عایق در میان آنها قرار گرفته و شبکهها با استفاده از خرپاهای مورب (مفتولهای برشگیر) به یکدیگر جوش میشوند تا مستحکم شوند.
همانطور که اشاره شد تریدیپنل از اجزای متفاوتی ساخته شده است که در ادامه به بررسی این اجزا خواهیم پرداخت.
این جز از تریدیپنل بهعنوان خرپای فولادی با آرایش مشخص و تعیین شدهای توسط جوش مقاومتی به دو لایه شبکه متصل میشود. آرایش منظم برشگیرها در پانل به گونهای خواهد بود که در خواص مکانیکی شبکه جوش و پانل تولید شده نهایی خللی ایجاد نکند.
نوعی مفتول فولادی که طی فرآیندهای متوالی کشش تنش زدایی و کشش مجدد از طریق کاهش قطر مفتول مبنا ساخته میشود.
با اتصال و جوش دادن مفتولهای فولادی سرد کشیده شده بهصورت عمود بر هم، شبکهای ایجاد شده که شبکه مش نامیده میشود. قطر مفتولهای استفاده شده برای ساخت شبکه مش بنا به نوع تریدیپنل از ۵/۲ تا ۶ میلیمتر خواهد بود.
یک متر مربع دیوار آجری که با ملات ماسه سیمان ساخته شده باشد به همراه اندود طرفین بیش از 450 کیلوگرم وزن دارد اما یک متر مربع دیوار ساخته شده با 3D panel با اندود بتن اطراف آن کمتر از یک سوم آن وزن خواهد داشت. از این رو وزن نهایی ساختمان به طرز چشمگیری کاهش خواهد یافت این موضوع سبب شده است بیشترین کاربرد تری دی پنل در ساختمانهای مرتفع باشد. در ساختمانهای یک یا دو طبقه حتی بدون استفاده از اسکلت فلزی میتوان سازه را با پانل سه بعدی تکمیل نمود. تری دی پنل به دلیل خود ایستا بودن در اجرای دیوار بلند سالنهای سوله و سیلو و آشیانه هواپیما کاربرد دارد.
همانطور که اشاره شد 3D panel در ساخت سازه استفادههای متنوعی دارد از این رو به بررسی انواع تری دی پانل میپردازیم تا با کاربردها و ویژگیهای هریک آشنا شویم.
بهطور کلی هسته عایق پانلهای دیواری بین ۴ تا ۱۰ سانتیمتر ضخامت دارند. با توجه به ضخامت هسته عایق فواصل شبکههای مفتولی جوش شده از یکدیگر بین 8 تا 14 سانتیمتر متغییر خواهد بود. تری پنل دیواری به دو دسته تری دی پانل غیر باربر و تری دی پنل باربر تقسیم میشوند.
دیوار تری دی پانل غیر باربر یک سازه سبک برای جداسازی فضاهای ساختمان از یکدیگر است. این نوع از تری دی پانل ضخامت و چگالی کمتری دارند و در آنها استفاده از مفتول با قطر حداقل 2 میلیمتر مجاز است.
استانداردهای ساختمان و دستور العمل اجرایی آن اجازه استفاده از تری دی پنلهای باربر بهعنوان باربر جانبی (دیوار برشی) را به سازندگان میدهد. البته باید در نظر داشت اتصال تری دی پنلهای باربر به سازه اصلی باید بهگونهای انجام شود که نیروی جانبی وارده به پانلهای دیوار بهنحو مناسب باشد. تری دی پنل دیواری باربر نسبت به نوع غیر باربر، ضخامت هسته عایق بیشتری دارد. در این نوع از پانل دیواری مفتول شبکه با قطر حداقل 3 میلیمتر و هسته عایق با چگالی حدود 15 کیلوگرم بر مترمکعب خواهد بود. این نکته حائز اهمیت است که از تری دی پنل دیواری باربر برای بهسازی ساختمانهایی که فاقد سیستم باربر جانبی بوده و یا دارای ضعف در باربری جانبی هستند نیز میتوان استفاده نمود.
یکی دیگر از انواع پانلهای سهبعدی، تری دی پانل سقفی است. از تری دی پنل سقفی برای ساخت سقف تیرچه و پانل استفاده میشود. عرض تری دی پانل سقفی بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر بوده و ضخامت هسته عایق پلی استایرن (یونولیت) بکار رفته در آن ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است. بر روی این پانلها باید با 5 تا 7 سانتیمتر بتن پوشانده شود.
تری دی پنل یکی از انواع یونولیت ساختمانی بوده که با قرارگیری یک یونولیت در میان دو شبکه فولادی ساخته میشود. این محصول گزینهای مناسب و مقاوم برای ساخت انواع دیوار و سقف است. با استفاده از تری دی پانل میتوان وزن نهایی ساختمان را تا حدود یک سوم کاهش داد. این موضوع کاهش هزینههای فوندانسیون و شناژ سازه بهویژه در ساختمانهای بلند را خواهد شد. ویژگیهای متعدد و مزایای فراوان این محصول آن را به گزینهای محبوب برای سازندگان تبدیل کرده است. البته همواره باید در زمان خرید یونولیت و انواع مصالح ساختمانی بهویژه خرید تری دی پنل باید به کیفیت و استاندارد آن دقت نمود. برای خرید و استعلام قیمت یونولیت سقفی، یونولیت دیواری و تری دی پانل می توانید با کارخانه تولید یونولیت سقفی بامدادفوم تماس بگیرید.
تری دی پانل شوش، تری دی پانل اندیمشک، تری دی پانل دزفول، تری دی پانل شوشتر، تری دی پانل مسجد سلیمان، تری دی پانل لالی، تری دی پانل اندیکا، تری دی پانل ایذه، تری دی پانل باغ ملک، تری دی پانل قلعه تل، تری دی پانل رامهرمز، تری دی پانل ماهشهر، تری دی پانل بهبهان، تری دی پانل امیدیه، تری دی پانل ماهشهر، تری دی پانل سربندر، تری دی پانل آبادان، تری دی پانل خرمشهر، تری دی پانل شادگان، تری دی پانل سوسنگرد، تری دی پانل هویزه، تری دی پانل حمیدیه، تری دی پانل هندیجان، تری دی پانل گتوند، تری دی پانل باوی، تری دی پانل اهواز، تری دی پانل خوزستان
سوالات متداول
عرض: ۱۰۰ سانتیمتر
طول: ۳۰۰ سانتیمتر
ضخامت پلی استایرن: ۱۰، ۸، ۶ و ۴ سانتیمتر
اگرچه قیمت خرید یک متر مربع آجر کمتر است اما هزینه تمام شده دیوار ساخته شده با تری دی پانل ارزانتر خواهد بود.