انرژی در ساختمان و بررسی راه های جلوگیری از اتلاف آن
وقتی از با ارزش بودن انرژی صحبت میکنیم، در واقع سعی میکنیم تا چرخه و پروسه چالشی و هزینهبر تولید انواع مختلف انرژی را بازگو کنیم. سعی میکنیم این مسئله را گوشزد کنیم که تولید انرژی هزینههای گزافی دارد و در پس آن، سرمایهگذاریهای هنگفتی خوابیده است. اولویت و ملاک اول تولید هر دستگاه، ماشین آلات، ابزار، تجهیزات و لوازم خانگی، پایین بودن مصرف انرژی آن است و همین یک مثال ساده، بیانگر این موضوع است که انرژی گرانبها است و باید در مصرف آن به بهینهترین شکل ممکن عمل کنیم. در این مقاله میخواهیم در مورد جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان صحبت کنیم. اگر شما هم در زمره افرادی هستید که بیشترین اهمیت را به مبحث انرژی در ساختمان و راه های جلوگیری از اتلاف آن میدهید، پیشنهاد میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهد و تا انتها ما را همراهی کنید.
زمان تقریبی مورد نیاز برای مطالعه این مقاله: 7 دقیقه
- منظور از اتلاف انرژی چیست؟
- اتلاف انرژی در ساختمانها بیشتر از همه به چه کسانی آسیب میرساند؟
- کدام بخش از خانه نقش بیشتری در هدر رفت انرژی در ساختمان بازی میکند؟
- رادیاتورها
- درز و شکافها را جدی بگیرید
- پشت بام و سقف
- دور شومینه را خط بکشید
- عایق بندی دیوارها را فراموش نکنید
- راه های کاهش و جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان
- عایق کاری مناسب
- عایق کاری با پلاستوفوم
منظور از اتلاف انرژی چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی و به کارگیری فناوریهای نوین، جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان تا حد زیادی در حوزه ساختوساز محقق شده است. خانهها و سازههای امروزی از نظر مصرف انرژی، جلوگیری از هدر رفت انرژی و مسائل عایقبندی بسیار بهتر از سازههای قدیمی عمل میکنند. افزایش جمعیت انسان و ماشینی شدن زندگی، مساوی است با مصرف انرژی بیشتر و مصرف انرژی بیشتر، منجر به احساس نیاز به تولید انرژی بیشتر میشود؛ اما آیا تنها راه برای تأمین انرژی مورد نیاز تجهیزات و لوازم خانگی امروزی، افزایش بیشتر تولید است؟ آیا میتوان با جلوگیری از اتلاف انرژی، از هدر رفت آن کاست؟
بررسی راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمانها این روزها دغدغه بسیاری از دولتها و مردم است. در یک ساختمان انرژی ممکن است از راههای بسیاری هدر برود، بدون آن که حتی ما متوجه آن شویم یا کوچکترین اهمیتی برای آن قائل باشیم. عایقبندی نامناسب دیوارها، عایقبندی ناصحیح پشت بام و سقف، عدم درز گیری صحیح درها و پنجرهها، عدم استفاده از لوازم خانگی با درجه مصرف انرژی A، عایقبندی و طراحی غیر اصولی سیستمها و کانالهای سرمایشی، گرمایشی و تهویه، عدم توجه به استفاده از درها و پنجرههای با کیفیت و عایق و مسائل این چنینی دیگر، منجر به هدر رفت انرژی در ابعاد بسیار بزرگی میشود. همانطور که راههای زیادی برای هدر دادن انرژی در ساختمانها وجود دارد، راههای زیادی نیز برای جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمانها پیش روی ما قرار دارد که در ادامه به تفصیل در مورد آنها به بحث و گفتگو خواهیم پرداخت.
اتلاف انرژی در ساختمانها بیشتر از همه به چه کسانی آسیب میرساند؟
بررسیهای صورت گرفته در این زمینه نشان میدهد که اگر خانهها به صورت صحیح عایقبندی شوند، تا حد بسیاری زیادی میتوان از هدر رفتن انرژی در ساختمان جلوگیری کرد. نکته جالب این است که هزینههای عایقبندی صحیح ساختمان و اجرای صحیح موارد مربوط به جلوگیری از اتلاف انرژی، تنها ۵ درصد از بودجه ساختوساز را به خود اختصاص میدهد. رعایت نکردن استانداردهای ساده اما ضروری در ساختوسازها، مشکلات زیادی را هم برای دولت و هم برای ساکنین به وجود میآورد و اتفاقاً ساکنین ساختمان، بیشتر از همه از این ناحیه ضرر میکنند. بررسیها نشان میدهد که حدوداً نیمی از قبوضی که خانوارها در سال برای مصرف انرژی خود میپردازند، مربوط به اتلاف و هدر رفت انرژی است. بنابراین بسیار مهم است که موارد اتلاف انرژی در ساختمانها را بشناسیم و راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان را به صورت جدی اجرا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد بخشها مختلف خانه که انرژی زیادی را هدر می دهند صحبت کنیم.
کدام بخش از خانه نقش بیشتری در هدر رفت انرژی در ساختمان بازی میکند؟
بخشهایی از ساختمان که اگر به صورت صحیح و اصولی طراحی و اجرا نشوند، میتوانند منجر به هدر رفت بخش زیادی از منابع انرژی شوند، به شرح زیر هستند:
برای مطالعه بیشتر: قیمت خرید یونولیت سقفی
رادیاتورها
رادیاتورها این روزها در بسیاری از خانهها وظیفه گرمایش خانه را برعهده دارند. بنابراین اگر به صورت صحیح اجراء و عایقبندی نشوند، در زمستان شاهد اتلاف انرژی زیادی از طریق رادیاتورها خواهیم بود. یکی از اصول صحیح طراحی شبکه رادیاتور، توجه به محل نصب رادیاتور های دیواری است. رادیاتورها زمانی در بهینهترین حالت خود کار میکنند، که جریان هوای مناسبی در اطراف آنها برقرار باشد و موانعی مانند پرده، مبلمان، بالش و پشتی یا هر وسیله دیگری، جلوی تبادل هوا بین هوای محیط و رادیاتور را مسدود نکرده باشد. رادیاتورهای خود را سالانه قبل از شروع فصل سرما هواگیری کنید تا بیشترین بازدهی ممکن را داشته باشند و اطراف آنها را خالی بگذارید تا بتوانند محیط خانه را با کمترین مصرف انرژی، به تعادل گرمایی مورد نظر شما برسانند.
درز و شکاف ها را جدی بگیرید
بهتر است بدانید که بیشترین میزان اتلاف انرژی در ساختمانها از طریق درز و شکافهایی است که حرارت و برودت تولیدشده، توسط لوازم سرمایشی و گرمایشی خانه را به محیط بیرون منتقل میکنند. بنابراین یکی از راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان، عایقبندی مناسب درزها و شکافهای درها، پنجرهها و سایز نقاط خانه است. بیشترین درز و شکافها متوجه جاهایی هستند که درهای ورودی، خروجی و پنجرهها در آن حضور دارند. استفاده از درها و پنجرههایی که چفت و بست درست و حسابی دارند، علاوه بر رعایت موارد ایمنی، در جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان نیز کمک شایانی به ما خواهد کرد. استفاده از در و پنجرههای دوجداره یکی از بهترین راههایی است که میتواند تا حد زیادی از اتلاف انرژی ساختمان جلوگیری کند. همچنین درز گیرهای حرفهای وجود دارند که به خوبی فاصله میان شکاف در و پنجر با چهارچوب و دیوار را پر میکنند و از تبادل دمایی بین محیط خارج و داخل ساختمان، ممانعت میکنند. درهای حمام و سرویس بهداشتی را درز گیری کنید و در خروجی به تراس را دوجداره کنید. شکافهای در ورودی به خانه را با استفاده از گچکاری و درز گیرهای حرفهای کاملاً عایق کنید. همچنین استفاده از پردههایی که از ورود مستقیم نور خورشید به داخل منزل جلوگیری میکنند، نیز میتواند بسیار گرهگشا باشد. پردههایی وجود دارند که نور خورشید را دفع میکنند و مانع از گرم شدن هوای داخل خانه میشوند.
برای مطالعه بیشتر: بلوک سقفی یونولیت
پشت بام و سقف
یکی از مواردی که اهمیت بسیار کمی به آن داده میشود، هدررفت انرژی از طریق تبادل دمایی محیط داخل با محیط خارج توسط سقف و پشت بام خانه است. اگر پشت بام و سقف خانه به وسیله مصالح ساختمانی عایق و باکیفیت پوشانده نشده باشد، جلوگیری از اتلاف انرژی از طریق سقف خانه غیرممکن خواهد بود. البته گزینههایی مانند استفاده از انواع ایزوگام در دسترس هستند؛ اما این کار بیشتر به وصله دوزی میماند تا یک راه حل منطقی و موثر. بهترین راه پوشاندن سقف خانه، به خصوص در طبقه آخر ساختمان، با مصالحی است که عایق حرارتی خوبی ایجاد میکنند. مصالحی که از داغ شدن بیش از حد سقف جلوگیری کرده و تبادل دمایی بین محیط داخل و خارج ساختمان را غیرممکن میسازند. بهترین متریال برای پوشاندن سقف، یونولیت یا همان فوم یونولیت است که یک عایق حرارتی بسیار عالی در سقف خانه ایجاد میکند.
برای مطالعه بیشتر: بلوک یونولیت
دور شومینه را خط بکشید
خانههایی که در صدر اتلاف انرژی قرار دارند، خانههایی هستند که سیستم گرمایشی آنها شومینه است. بهتر است بدانید که شومینه صرفاً جنبه نمایشی و زیبایی دارد و به هیچ وجه سیستم خوبی برای گرمایش خانه نیست. کارشناسان ایمنی نیز با ما هم عقیده هستند و شومینه را نه از نظر الگوی مصرف انرژی و نه از نظر ایمنی، مناسب نمیدانند.
برای مطالعه بیشتر:تولید کننده ی بونولیت سقفی
عایق بندی دیوارها را فراموش نکنید
عایقبندی دیوارها فاکتوری است که تاثیر بسیار زیادی در هدر رفت انرژی ساختمان دارد. دیوارها همانند سقف خانه باید از همان ابتدا عایقبندی شوند و اگر این اتفاق در زمان ساختوساز نیفتاده باشد، کار چندانی از شما برنخواهد آمد. خانههایی که دیوارهای آنها از متریال و مصالح ساختمانی عایق پوشانده شده است، کمترین میزان تلفات انرژی را دارند. درست همانند سقف، یکی از بهترین مصالح ساختمانی برای دیوارچینی، استفاده از یونولیت دیواری است. یونولیت با توجه به ماهیتی که دارد، کمترین تبادلی دمایی میان محیط داخل و خارج ساختمان را ایجاد میکند و یک عایق عالی به وجود میآورد.
برای مطالعه بیشتر: شاسی تیرچه
راه های کاهش و جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان
راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمانها، این روزها در تمام کشورها به صورت جدی بررسی و پیادهسازی میشوند. اصلاح الگوی مصرف و کاهش هدر رفت انرژی در سطح کشوری مسئله بسیار مهمی است. ابعاد این قضیه به قدری بزرگ است که برای مثال، کاهش یک دهم درصدی در مصرف انرژی برق، معادل با ساخت و ایجاد یک نیروگاه برق چند صد مگاواتی است. مهندسی ساختمان و پیادهسازی صحیح اصول و استانداردهای عایقبندی ساختمان نقش بسیار مهمی در این مسئله دارد. پس از اتمام ساختوساز، مواردی مانند عایقبندی سقف، عایقبندی دیوار، عایقبندی کانال کولر و کانالها و مجاری سیستمهای تهویه، سرمایشی و گرمایشی دیگر نشدنی خواهد بود. مسئله مهم دیگر پس از رعایت موارد ذکرشده، شناسایی نقاطی از خانه است که بیشترین هدر رفت انرژی در آن بخشها اتفاق میافتد. با رعایت موارد زیر، از هدر رفت بخش بزرگی از انرژی ساختمان جلوگیری کنید:
-
درزگیری درها و پنجرهها را با نهایت دقت، وسواس و ظرافت ممکن انجام دهید تا از اتلاف انرژی تا حد ممکن جلوگیری نمایید.
-
در و پنجرههای دوجداره را جایگزین در و پنجرههای قدیمی بکنید که درز و شکاف زیادی دارند.
-
با استفاده از پردههای ضخیم و پردههایی مانند سان اسکرین و بلک اوت، از ورود نور مستقیم خورشید و گرمای همراه آن به منزل جلوگیری کنید. این پردهها همچنین در فصول سرد سال نیز کمک شایانی به گرم ماندن محیط داخل ساختمان میکنند.
-
در فصولی که نیازی به استفاده از کولر ندارید، دریچه کولر را با استفاده از پلاستیکها و مقوا های ضخیم بپوشانید تا انرژی زیادی را در ساختمان تلف نکنید.
-
تنظیم درجه ترموستات موتورخانه را فراموش نکنید. این کار یکی از راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمانهایی است که موتورخانه و دیگ دارند.
-
رادیاتورها، شوفاژها و پکیجهای خود را به صورت سالانه هوا گیری کنید تا از اتلاف انرژی جلوگیری کنید.
-
در زمان خرید لوازم خانگی، برچسب انرژی آنها را به دقت بررسی کنید. اولویت شما باید خرید لوازمی باشد که درجه کیفی مصرف آنها در رده A است.
برای مطالعه بیشتر: انواع سقف های جدید ساختمانی
عایق کاری مناسب
بدون شک رعایت تمام مواردی که تاکنون به عنوان راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان و جلوگیری از هدر رفت منابع انرژی عنوان شد، بسیار مهم است؛ اما در این بین برخی از فاکتورها وزن بیشتری نسبت به سایر عوامل موثر دارند. برای مثال بحث خرید لوازم خانگی با درجه کیفی مصرف A، بستن کانال کوثر و تنظیم ترموستات موتور خانه بحثهای مهمی هستند؛ اما تاثیرگذاری مواردی مانند درز گیری و بستن شکافها، عایقبندی کانالها و مجاری تهویه و عایقبندی سقف و دیوارها خانه، بسیار عمیقتر و پررنگتر از باقی موارد است. یکی از بهترین، مناسبترین و راحتترین راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان، پیادهسازی استاندارهای عایقبندی سقف و دیوار با استفاده از بهترین متریال و مصالح ساختمانی در دسترس است. عایقبندی و پوشاندن دیوارها و سقف با مصالح ساختمانی متنوعی ممکن است؛ اما اگر به دنبال بهترین متریال ممکن میگردید، پیشنهاد ما به شما استفاده از پلاستوفوم است که در کشور ما با نامها یونولیت، فوم، فوم بتن و فوم یونولیت شناخته میشود.
عایق کاری با پلاستوفوم
پلاستوفوم یا همان یونولیت نام مادهای است که از پلی استایرن ساخته میشود و یک ماده صنعتی از خانواده پلیمرها است. این مصالح ساختمانی یکی از ارزانترین، بهترین، بادوامترین، سبکترین و بومیترین مصالح ساختمانی در دسترس برای پوشاندن سقف و دیوارها است که عایق صوتی و حرارتی بسیار بالایی ایجد میکند و میتواند تا ۳۰ درصد از اتلاف انرژی در ساختمان بکاهد که عدد بزرگی است. یونولیت در انواع مختلفی تولید میشود که هر کدام استانداردها و کیفیت خود را دارند. تهیه یونولیت بسیار آسان است، هزینه حمل و نقل پایینی دارد و انبار کردن و نگهداری آن دردسر خاصی ندارد. برای خرید و استعلام قیمت یونولیت سقفی و یونولیت دیواری بهتر است با مشاورین بامداد فوم در ارتباط باشید که کیفیت کار و قیمتهای خود را تضمین میکنند. برای ثبت سفارش و خرید پلاستوفوم در شهرهای مختلف خوزستان کافیست با بامدادفوم تماس بگیرید.
پلاستوفوم شوش، پلاستوفوم اندیمشک، پلاستوفوم دزفول، پلاستوفوم شوشتر، پلاستوفوم مسجد سلیمان، پلاستوفوم لالی، پلاستوفوم اندیکا، پلاستوفوم ایذه، پلاستوفوم باغ ملک، پلاستوفوم قلعه تل، پلاستوفوم رامهرمز، پلاستوفوم ماهشهر، پلاستوفوم بهبهان، پلاستوفوم امیدیه، پلاستوفوم ماهشهر، پلاستوفوم سربندر، پلاستوفوم آبادان، پلاستوفوم خرمشهر، پلاستوفوم شادگان، پلاستوفوم سوسنگرد، پلاستوفوم هویزه، پلاستوفوم حمیدیه، پلاستوفوم هندیجان، پلاستوفوم گتوند، پلاستوفوم باوی، پلاستوفوم اهواز، پلاستوفوم خوزستان
سخن پایانی
در این مقاله در مورد جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان و انواع راه های جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان صحبت کردیم. متوجه شدیم که کدام بخشهای خانه نقش بیشتری در اتلاف و هدر رفت انرژی ساختمان دارند و با راهها و روشهای جلوگیری از اتلاف انرژی آشنا شدیم. همچنین متوجه شدیم خانههایی که دیوارها و سقف آن با متریال ساختمانی عایق حرارت مانند یونولیت پوشانده شده است، در صدر لیست خانههایی قرار میگیرند که کمترین میزان اتلاف و هدر رفت انرژی را دارند. برای خرید یونولیت باکیفیت به کارخانه تولید یونولیت سقفی بامداد فوم اعتماد کنید که سابقه درخشانی در زمینه تولید و فروش یونولیت سقفی مرغوب دارد. برای گرفتن مشاوره از کارشناسان بامداد فوم، با ما تماس بگیرید.
برای مطالعه بیشتر: یونولیت ساختمانی
بدون دیدگاه